Nové letecké spojenia z Košíc: Cesta do Švédska

Letisko Košice by mohlo čoskoro rozšíriť svoje letecké spojenia o nové linky, ktoré by zahŕňali medzinárodnú trasu do Göteborgu vo Švédsku a potenciálne aj vnútroštátnu linku medzi Košicami a Bratislavou.

Ministerstvo dopravy SR už zverejnilo výzvu pre letecké spoločnosti, ktoré môžu požiadať o finančný príspevok na prevádzku linky Košice – Göteborg. Tento projekt získal podporu aj od Európskej komisie, ktorá voči nemu „nevzniesla námietky“ na základe schémy štátnej pomoci. Vláda SR sa zaviazala podporiť toto spojenie v súvislosti s investíciou automobilky Volvo, ktorá stavia závod pri Košiciach. Volvo má svoju centrálu práve v Göteborgu, čo len podčiarkuje dôležitosť tejto linky.

Ministerstvo dopravy plánuje poskytnúť príspevok vo výške 3,6 milióna eur na obdobie troch rokov. Tento príspevok pokryje časť nákladov spojených s prevádzkou linky, vrátane pristátí lietadiel a služieb pozemnej obsluhy. „Letecké spoločnosti môžu žiadať o príspevok na prevádzku linky Košice – Göteborg od 23. augusta do 9. septembra,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Petra Poláčiková. Nové spojenie by mohlo byť spustené už v októbri tohto roka, pričom počet letov týždenne ukáže súťaž medzi dopravcami.

Zástupcovia letiska Košice vnímajú toto nové spojenie ako príležitosť nielen pre obchodných cestujúcich, ale aj pre rozvoj cestovného ruchu. „Nielen pre Košice a Košický samosprávny kraj, ale aj pre územie celého východného Slovenska by to bola skvelá príležitosť osloviť švédsku klientelu,“ uviedol manažér letiska pre rozvoj obchodu, PR a marketing Juraj Toth. Podľa neho by spojenie otvorilo nové možnosti na spoznávanie Škandinávie pre cestovateľov z východného Slovenska.

Čo sa týka plánovaného obnovenia leteckého spojenia medzi Bratislavou a Košicami, situácia je zatiaľ nejasná. V tomto prípade „nebude možné využiť schému štátnej pomoci,“ informovala Petra Poláčiková, preto Ministerstvo dopravy začalo rokovať s Európskou komisiou o možnosti uloženia záväzku služby vo verejnom záujme. Tento proces je však „zdĺhavejší“, no cieľom je, „aby sa medzi Bratislavou a Košicami začalo lietať čo najskôr,“ dodala hovorkyňa.

Letisko v Bratislave oceňuje iniciatívu ministerstva dopravy a vítalo by každú novú leteckú linku, vrátane vnútroštátnej trasy medzi Bratislavou a Košicami. „Rozšírenie siete leteckých spojení o vnútroštátnu linku medzi Bratislavou a Košicami by bolo nepochybne prínosom,“ uviedla hovorkyňa letiska Veronika Demovičová. V súčasnosti však nemajú informácie o spustení takejto linky, ale „veríme, že to podporí rozhodnutie dopravcu takúto linku v budúcnosti otvoriť,“ uzavrela.